Dobra herbata bez przepłacania
Herbatę pije wiele osób. Część robi to bez większego zastanowienia. Warto jednak poświęcić chwilę, by wybrać najlepsze herbaty. Rozpoznanie wysokiej jakości może być jednak trudne dla osób rozpoczynających swoją świadomą przygodę z tym wyjątkowym napojem. Na pierwszy rzut oka wiele herbat zielonych może bowiem wyglądać podobnie. Istotne różnice tkwią w detalach. Zielona herbata może posiadać różny wygląd liści, zapach oraz smak. Nie zawsze też lepsza jakość wiąże się z wyższą ceną. Wystarczy wiedzieć na co zwracać uwagę, by nie przepłacać za marnej jakości produkt.
Wygląd liści
Pierwszym aspektem, na który należy zwrócić uwagę, jest wygląd liści. Wysokiej jakości herbata zielona ma liście o intensywnie zielonym kolorze, często połyskujące. Są one z reguły starannie zwinięte lub skręcone. Liście powinny być całe, nieuszkodzone. Świadczy to bowiem o staranności zbioru i obróbki. Dość często zdarza się herbata w formie drobnych, połamanych fragmentów liści. Jest to sygnał alarmowy, że prawdopodobnie pochodzi z niższej jakości surowca bądź jest przetworzona mechanicznie. Warto również unikać herbat zielonych, które wyglądają na wyblakłe. Bladość liści świadczyć często o złych warunkach przechowywania lub długim okresie od zbioru. Wszystkie te cechy niekorzystnie oddziałują na walory napoju.
Herbata zielona, a zapach
Aromat suchej herbaty jest kolejną wskazówką w poszukiwaniu dobrej jakości. Dobra herbata zielona posiada dość intensywny zapach z nutami roślinnymi. Niskiej jakości liście wydzielają słaby, mało wyrazisty zapach. Z kolei jeśli poczujemy stęchły aromat, będzie to wskazówka, że herbata jest prawdopodobnie stara lub źle przechowywana. Niestety, herbaty są z zasady szczelnie zamknięte. W supermarkecie nie sposób skontrolować zapachu przed zakupem. Umożliwia to natomiast sklep z herbatami na wagę. Można także korzystać ze sprawdzonych ofert konkretnych producentów.
Smak, to podstawa
Herbaty pije się głównie z uwagi na smak. Tego aspektu nie da się sprawdzić przed zakupem. Można jedynie skorzystać z okazjonalnych degustacji. Wysokiej jakości zielona herbata po zaparzeniu będzie lekka i świeża, Trzeba przy tym pamiętać, że zielone herbaty świata będą oferować różne smaki. Od słodkawych i kwiatowych po bardziej wytrawne i trawiaste. Nigdy jednak zielona herbata nie powinna być cierpka. Chyba że została niewłaściwie zaparzona.
Zielona herbata kupowana w sprawdzonych miejscach
Herbaty dostępne w supermarketach nie reprezentują oszałamiającej jakości. Nie oznacza to jednak, że nie warto po nie sięgać. Najlepszym jednak rozwiązaniem jest sklep z herbatami. Jeśli nie ma takiego w okolicy, można odwiedzić sklep internetowy. Jest w nich szeroki wybór, a za jakość sklep odpowiada swoją renomą.