Najlepsze herbaty – jak je rozpoznać?

najlepsze herbaty

Jak rozpoznać najlepsze herbaty?

Wśród kupujących panuje przekonanie, że wysoka jakość niemal zawsze idzie w parze z wysoką ceną. Niewątpliwie ma ono swoje odzwierciedlenie w kwestii herbat, ponieważ zazwyczaj za dobry gatunek musimy zapłacić więcej. Aby wybrać najlepsze herbaty należy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami.

Przede wszystkim opakowanie powinno posiadać informacje na temat kraju i regionu jej pochodzenia. Najlepszą decyzją będzie wybór herbat liściastych, ponieważ zazwyczaj mają one o wiele mocniejszy aromat niż te zaparzane w torebkach. W skład suszu w torebkach wchodzą głównie pokruszone liście i łodygi, wręcz sproszkowane, a to sprawia, że tracą one najcenniejsze właściwości. Wszystkie herbaty należy wąchać, gdyż o wysokiej jakości świadczy ich intensywny, swoisty aromat. Profesjonalny sklep z herbatami oferuje szeroki wachlarz produktów. Warto zwrócić również uwagę na sposób ich przechowywania, najlepiej trzymać susz w szklanych słojach lub puszkach.

Cechy poszczególnych odmian

Co decyduje o wysokiej jakości poszczególnych rodzajów herbaty? Herbata zielona musi posiadać liście w kolorze srebrzystym lub ciemnozielonym. Zgodnie z zasadą, że im jaśniejsze liście, tym lepsza jakość. Ręcznie przetworzone liście mają żółtawy odcień, te poddane obróbce w wysokiej temperaturze – ciemnozielony. Zapach zielonej herbaty powinien być intensywny i przypominać zapach trawy, a nawet glonów.
Herbata czarna z kolei, powinna posiadać listki koloru czarnego, z granatowym, pomarańczowym lub czerwonym połyskiem. Napar musi mieć czerwono-złotawy kolor i dobrze, jeśli zostawia ślad w naczyniu. Odmianą czarnej herbaty jest earl grey, czyli aromatyzowana mieszanka z dodatkiem oleju z bergamotki. O wysokiej jakości tej herbaty świadczy mocny, burgundowy aromat. Jakościowa biała herbata zawiera w sobie młode liście oraz tzw. tipsy (młode pączki). Po zaparzeniu odznacza się jasnożółtym lub jasnobeżowym kolorem, a jej smak i zapach są bardzo delikatne. Herbata czerwona stanowi nie lada problem, ponieważ jej sukces tkwi w długoletnim sezonowaniu i leżakowaniu. W odróżnieniu od pozostałych należy wybrać jak najstarszą herbatę.
Na zakończenie należy podkreślić, że w wyborze gatunkowo najlepszej herbaty pomogą nam głównie nasze zmysły. Jednak to możliwość spróbowania przyrządzonego z niej naparu otwiera przed nami szerokie horyzonty.