Zielona herbata – co kryje się pod tą nazwą?

herbata zielona

Z czego powstaje zielona herbata?

Zielona herbata coraz częściej gości w naszych domach, kawiarniach i restauracjach. Warto wiedzieć czym właściwie jest i jakie jej odmiany może zaoferować nam sklep z herbatami. Istotne jest także aby wiedzieć jak odpowiednio ją zaparzyć, by poczuć pełnię smaku.

Większość herbat, z jakimi mamy styczność, zarówno czarna, biała, zielona jak i herbata oolong, powstają z liści tego samego krzewu — Camellia sinensis. Kluczowy dla efektu końcowego jest proces, jakiemu zostają poddane liście w dalszej obróbce, a także to, z jakiej partii krzewu pochodzą i kiedy zostały zebrane. Najdelikatniejsze napary przygotowuje się z młodych, jasnych liści, które przetwarza się tylko w niewielkim stopniu. Najbardziej przetworzone natomiast są liście herbaty czarnej. Co ciekawe, z tej samej rośliny uzyskuje się także japońską zieloną herbatę Matcha, która w ostatnim czasie zdobywa ogromną popularność. Spożywać ją można zarówno jako samodzielny napar, jak i w postaci dodatku do wypieków czy deserów.

Gatunki herbaty zielonej

Podstawowe gatunki herbaty dzieli się ze względu na ich pochodzenie geograficzne.

Odmiany pochodzące z Japonii:

  • Sencha — w postaci suszonych liści,
  • Matcha — liście zmielone na drobny pył,
  • Genmaicha — herbata z dodatkiem prażonego ryżu.

Odmiany pochodzące z Chin:

  • Longjing — o delikatnym smaku,
  • Gunpowder — liście zwinięte są w charakterystyczne małe kuleczki,
  • Hou Kui (monkey tea)  — wąskie, długie liście.

To tylko niektóre z propozycji, ponieważ wiele regionów posiada własne, unikalne odmiany. Można śmiało powiedzieć, że są to herbaty świata.

Czy herbata zielona ma gorzki smak?

Każda odmiana herbaty charakteryzuje się swoim indywidualnym aromatem. By w pełni cieszyć się smakiem, niezwykle istotne jest to, by odpowiednio ją zaparzyć. Pamiętaj, by nigdy nie zalewać liści wrzątkiem. Poczekaj aż woda wystygnie do temperatury 70-80°C. Parz około 2-3 minuty, a następnie oddziel liście od naparu. Nawet najlepsza herbata zaparzona nieprawidłowo, może okazać się niesmaczna i gorzka. Aby znaleźć swoją ulubioną herbatę, warto spróbować różnych odmian kupując gotowe zestawy herbat, a także próbując różnych mieszanek.