Herbata czarna na stole wielkanocnym

herbata czarna

Herbata czarna

Śniadanie wielkanocne jest wyjątkowym czasem, kiedy cała rodzina oraz najbliższe grono przyjaciół gromadzi się przy jednym stole. Gospodarze starają się serwować dania tradycyjne, jednocześnie wyszukane, które zadowolą każdego i będą kojarzyć się z tym dniem. Znacznie rzadziej tematem rozmyślań są napoje stawiane na stole. Idealnym dopełnieniem każdego stołu wielkanocnego będzie dobrego rodzaju herbata czarna.

English breakfast tea

Kolejną z propozycji, świetnie pasującą na tę szczególną okazję jest herbata english breakfast. Jak sama jej nazwa wskazuje – to często podawana rankiem herbata, która ma delikatny smak i pasuje do wyrazistych posiłków. To właśnie dlatego sięgają po nią miłośnicy ostrych przypraw czy kiełbasek, które w wielu domach stanowią część śniadania wielkanocnego. English breakfast jest mieszanką czarnych herbat, które odpowiednio dobrane stanowią ciekawą kompozycję.

Herbata zielona

Trzecią propozycją jest zielona herbata, której charakterystyczny smak doceni każdy. Jeśli podczas świąt gościmy osoby, których preferencje nie są do końca znane, warto zdecydować się właśnie na tę opcję, ponieważ jest ona powszechnie ceniona i lubiana. Dodatkowym atutem będzie korzystny wpływ zielonej herbaty na układ trawienny.

Earl grey

Kolejnym klasykiem jest earl grey. Od zwykłych, czarnych herbat różni ją to, że posiada w składzie olejek z bergamotki, co tworzy niepowtarzalny smak całości. Earl grey dodatkowo posiada liczne właściwości, m.in. relaksuje, odchudza oraz reguluje poziom cukru, dzięki czemu może być pita przez diabetyków. Wybierając tę herbatę mamy pewność, że wszyscy będą zadowoleni.

Napary ziołowe

Na samym końcu warto polecić napary ziołowe, które przede wszystkim wpłyną korzystnie na układ trawienny. Podczas śniadania wielkanocnego sięgamy po różnorodne potrawy, często w większych niż zazwyczaj ilościach. Każdy chce spróbować wszystkim dostępnych smakołyków. Podczas jednego śniadania, w krótkim czasie można spożyć tłuste wędliny, żurek, jaja, różnego rodzaju sałatki, a na końcu wielkanocne słodkości. Sprawia to, że układ trawienny często ma problemy z taką mieszanką. W tej sytuacji biesiadnikom można zaserwować herbatę miętową, rumiankową bądź zieloną z dodatkiem imbiru. Dla bardziej wymagających świetną opcją będzie chińska herbata Lung Ching lub herbata jaśminowa. Wszystkie powyższe herbaty poprawiają trawienie, zwiększają wchłanianie substancji odżywczych w układzie pokarmowym, a także regulują poziom cukru oraz zmniejszają uczucie pełności w brzuchu.

Wybór odpowiedniej herbaty i nie koniecznie musi to być herbata czarna – jest wizytówką gospodarzy, dlatego ważne jest, aby była dobrej jakości oraz aby jej parzenie przebiegło w odpowiedni sposób.