Herbata – wpływ na zdrowie

sklep z herbatą

Herbata ma zbawienny wpływ na wiele aspektów naszego zdrowia. Tak powszechny napój może być ratunkiem w wielu kryzysowych sytuacjach, gdy mamy problemy z niektórymi schorzeniami.

Herbata zielona i jej właściwości

Zielona herbata powstaje z liści, które nie są poddawane procesowi fermentacji. Natychmiast po zerwaniu są one suszone. Pozwala to zachować zawarte w nich cenne właściwości i składniki odżywcze. Wpływ zielonej herbaty na zdrowie odkryli Chińczycy, którzy już od wielu tysięcy lat wykorzystują ją do leczenia niektórych schorzeń. Okazuje się, że herbata zielona jest źródłem antyoksydantów, przede wszystkim związków polifenolowych. Są one silnymi antyoksydantami biorącymi udział w likwidacji wolnych rodników uszkadzających komórki i prowadzących do nowotworów, starzenia się organizmu, miażdżycy. Oprócz tego, japońska zielona herbata pomaga także obniżyć poziom cukru we krwi.

Czarna herbata i jej właściwości

Herbatę czarną uzyskuje się w wyniku czterech procesów takich jak: więdnięcie, skręcenie, fermentacja, suszenie.
Przede wszystkim, czarna herbata jest bogata we flawonoidy, które wykazują działanie przeciwutleniające. Głównym jej działaniem jest obniżanie ciśnienia we krwi, poprawa krążenia i zmniejszanie ryzyka występowania chorób serca. Ponadto, czarna dobra herbata wykazuje również działanie pobudzające. Hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym i pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Czerwona herbat i jej właściwości

Jest to herbata pół fermentowana. Najbardziej popularna z nich to Pu-Erh, która pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Naukowcy uważają, że herbata czerwona zyskuje swoje niesamowite właściwości lecznicze dzięki powolnemu procesowi fermentacji. Herbata czerwona zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały oraz witaminę C. Zawiera bardzo małe ilości kofeiny i taniny.

Biała herbata i jej właściwości

Biała herbata powstaje z młodych pączków. Zawiera ona duże ilości witaminy C, a także kofeinę. Pobudza i orzeźwia. Jest to najlepsza herbata pod względem zawartości składników antyoksydacyjnych.